• 8500 Pápa Március 15. tér 13-14. Pf. 141.
  • +36 89 312 331

Tájékoztatás a koronavírus-járvány kapcsán

Tájékoztatás a koronavírus-járvány kapcsán

A Pápai Református Teológiai Akadémia vezetése fontosnak tartja munkavállalói és hallgatói közössége tájékoztatását a jelenleg kialakult influenza- és koronavírus helyzettel kapcsolatosan.

Felhívjuk hallgatóink és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk, így kiemelten fontos az alábbiak betartása.

Jelenleg tart az influenza szezon, az új coronavírus fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása, étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Fontos tudni, hogy kizárólag akkor merül fel valakinél az új coronavírussal való fertőződés gyanúja, ha valaki

  • a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napon belül Wuhanba (Kína, Hubei tartomány)  utazott vagy ott tartózkodott, vagy
  • aki szoros kapcsolatban volt  egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus  (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki járt vagy dolgozott a Kína Hubei tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

Amennyiben valakinél a fentiek fennállnak és légúti megbetegedése kezdődik, hívja fel háziorvosát és az egészségügyi hatóságokat azonnal tájékoztassa gyanújáról.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai bővebben itt olvashatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek.

A WHO megküldte az új koronavírus által okozott humán fertőzések (2019-nCoV) Globális Surveillance bevezetésére vonatkozó ideiglenes útmutatót, mely alapján az országos tisztifőorvos jelentési kötelezettséget írt elő és eljárásrendet adott ki az egészségügyi ellátók számára, mely tartalmazza az esetdefiníciókat, a kiterjesztett laboratóriumi vizsgálatok szükségességét, a mintavételre vonatkozó útmutatásokat, a minimálisan jelentendő adatok körét a valószínűsített és az igazolt esetekről valamint tartalmazza a beteggel való teendőket is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ

  • felkészült a diagnosztikai képesség és kapacitás biztosítására a referencialaboratóriumban
  • folyamatosan kapcsolatot tart a katasztrófavédelmi hatósággal, OMSZ-szal, ÁEEK-kel
  • elkészítette az egészségügyi szolgáltatók és a területi egészségügyi államigazgatási szervek részére a tájékoztatót és a szükséges iránymutatást mellékletekkel együtt (mintavételi útmutatók, eset definíciók, bejelentési kötelezettség, teendők), melyben elrendeli a megerősített surveillance-t
  • honlapján tájékoztatja a lakosságot, utazási tanácsot ad
  • folyamatosan kapcsolatot tart a nemzetközi szervezetekkel és megteszi a szükséges intézkedéseket

Forrás: nnk.gov.hu

Szóljon hozzá