Bakonybélben jártunk

Feltöltés dátuma: 2021.12.09. - 13:31

Egy borongós-esős csütörtök délutánon a Pápai Református Teológiai Akadémia lelkész szakos hallgatói közül nyolcan, Grigely Csaba tanár úr kíséretében Bakonybélbe utaztunk, hogy a bencés rendi Szent Mauriciusz Monostorban élő katolikus testvéreknek segítsünk. Szolgálatunk keretében tűzifát pakoltunk fedett tároló alá száradni, hogy a közösség téli tüzelője biztosítva legyen.

Képek:drive.google.com/open

 

 

 

 

 

Bakonybélbe bő félórás autóút után 13 órára érkeztünk meg. A Monostorban finom, meleg ebéddel vártak minket. Étkezés után Ábel atya, a monostor perjele körülvezetett minket az épületben, majd a sekrestyében leülve megismertette velünk a rend életét, az itt élők mindennapjait, a bencés szerzetesek életformáját.

Az atya beszámolója után munkaruhába öltöztünk, és a hátsó kertben nekiláttunk a rönkfák pakolásának. A munka élvezetes volt, csapatunk igen jól tudott együttműködni, így az idő szinte pillanatok alatt eltelt (legalább is így utólag visszagondolva). Még a közben eleredő eső sem szegte kedvünket – ennek bizonyítéka számos vidám fénykép, amit munka közben készítettünk. A munkával fél 5 körül végeztünk, így lehetőségünk nyílt arra, hogy az 5 órakor kezdődő zsolozsma előtt még némi időt töltsünk el a Monostor ajándékboltjában. Örömmel nézegettünk, vásároltunk a részben Bakonybélben készült emléktárgyak, kézműves szappanok, sörök, borok, a helyben termesztett gyógynövényekből származó teák, gyógynövénykenőcsök, az itteni műhelyben öntött kézműves gyertyák   között.

A zsolozsmán igazi közösséggé forrva együtt énekelte a zsoltárokat a pápai teológuscsapat a szerzetestestvérekkel és a helyi gyülekezet tagjaival. Az alkalom végeztével ismételten megköszönték segítségünket, majd Grigely tanár úr egy rövid, de annál érdekesebb előadást tartott a templom oltáráról, festményeiről és szentélyéről. Este 6 óra körül indultunk vissza - az útravalóul kapott különleges helyi sörök társaságában. Jóllehet a szakadó esőben nagyon lassan, szinte lépésben tudtunk csak haladni, 7 óra előtt visszaértünk Pápára.

Személyes tapasztalatom az, hogy rendkívül jó volt ez a rendhagyó kiszállás! A közösségépítés különleges módja, amikor együtt csúszkálunk a sárban és közben egy tulikocsit próbálunk akár négyen is irányban tartani, helyére tolni, a tüzifát csatárláncot alkotva, kézről kézre adva, helyére rakni.

Remek élmény volt ez a nap! Köszönet a szervezőnek az ötletért, a PRTA-nak a kisbuszért, a monostorbéli szerzeteseknek a közösségért!          


(Bakonybél, 2016. május 12. A csapat tagjai: Grigely Csaba (kísérőtanár, szervező), Pethő Beatrix, Csöngedi Nikolett, Kovács Csaba, Kamondi Péter, Dörömbözi Alex, Kálmán Dániel, Szabó Gergely, Makra Zsolt teológiai hallgatók.)

Makra Zsolt


Share 
Kép az Akadémiáról

Napi ige

Eseménynaptár

« december 2021 »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  http://parokia.hu/bible/

http://etn.prta.hu/include/download.php?kod=e24739c476187aa6e777d4f061133535&fname=irattar/f330.pdf

http://search.ebscohost.com/

http://www.prta.hu/prta/nyitolap/diplomas-palyakoveto-rendszer-alumni