Felvételi tájékoztató

A jelentkezés és a felvétel sajátos feltételei
Intézményi saját jelentkezési lapot, valamint az alkalmassági vizsga időpontjával és a felvételi eljárással kapcsolatos információkat az Akadémia Rektori Hivatalától lehet kérni.
Az Intézmény elsősorban a Dunántúli Református Egyházkerület gyülekezeteibe tartozók jelentkezését várja, de szívesen fogad máshonnan, akár külföldről érkező pályázókat is.
 
Felvételi jelentkezési határidő református teológia osztatlan mesterképzési szakra, katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra 2019. február 28, református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakra 2019. augusztus 16. 
 
Meghirdetett szakok
Református teológia egységes, osztatlan képzésre jelentkezhetnek mindazok, akik elhivatottságot éreznek a lelkipásztori szolgálatra, illetve felsőfokú teológiai ismereteket kívánnak szerezni.
Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra jelentkezhetnek mindazok, akik közoktatási és gyülekezeti keretben református hittanoktatásban kívánnak szerepet vállalni, illetve alapszintű teológiai ismereteket kívánnak szerezni.
Hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben, illetve korábbi főiskolai vagy egyetemi képzésben megszerzett pedagógus szakképzettséggel, továbbá református konfirmációval és református egyháztagsággal rendelkezik.
 
A képzési idő a református teológia egységes, osztatlan képzés lelkész szakirányán 12 félév, teológus szakirányán 10 félév. Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szak esetében 6 félév, hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakon 4 félév.
 

A református teológia egységes, osztatlan képzés esetében alkalmassági vizsgát tart az Intézmény. Az alkalmassági vizsga során a Bizottság meggyőződik a jelentkezőnek a Szentírás tanítása és a református hitelvek iránti elkötelezettségéről, a választott pálya iránti elhivatottságáról és a református tradícióba való beágyazottságának mértékéről, valamint fizikális-kondicionális alkalmasságáról is (kommunikációs és kontaktusteremtő készségéről).

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra jelentkezők számára alkalmassági elbeszélgetést, ének-zenei és beszédalkalmassági vizsgát tart az Intézmény. 

Református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakra  jelentkezők számára csak alkalmassági elbeszélgetést tart az Intézmény. 

 
Az alkalmassági vizsga
A vizsga, a szállás és az étkezés díja összesen 4 000 Ft, amely összeget a jelentkezéssel egyidejűleg kell átutalni az Pápai Református Teológiai Akadémia számlaszámára.
 
Az alkalmassági vizsgán "megfelelt" vagy "nem felelt meg" minősítés adható. Nem vehető fel az a jelentkező, aki az alkalmassági vizsgán "nem felelt meg" minősítést kap.
 

Beküldendő dokumentumok

Jelentkezéskor az alábbi dokumentumokat kell csatolni eredeti példányban vagy hiteles másolatban:

- születési anyakönyvi kivonat
- bizonyítvány másolat (11. osztály év végi, 12. osztály év végi)
- érettségi bizonyítvány (nem Magyarországon érettségizettek bizonyítványaik másolatát lefordítva, hitelesítve nyújtsák be.) - csak alap és osztatlan képzésre jelentkezőknél
- részletes, kézzel írott önéletrajz 1,5-2 oldal terjedelemben
- lelkipásztori ajánlás (A lakóhely szerint illetékes lelkipásztor szolgálati úton küldje be az Akadémia címére. Az egyházi középiskolákban tanulók vallástanáruktól is kérjenek ajánlólevelet.)
- nem a Dunántúli Református Egyházkerületből érkező jelölt esetén az anyagyülekezet szerint illetékes püspök írásos támogatása (csak református teológia szak esetében)
- konfirmációi igazolás (református teológia szak esetében: 2 évnél régebbi)
- nem a felvételi eljárás évében érettségit tett jelentkezők esetében 3 hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány - csak alap és osztatlan képzésre jelentkezőknél
- többletpontok beszámítására való jogosultságot igazoló dokumentumok másolata (pl. nyelvvizsga-bizonyítvány)
-diplomamásolat - szakirányú továbbkképzési szakra jelentkezőknek kötelező
-egyháztagságról szóló igazolás
- orvosi igazolás és saját nyilatkozat arról, hogy nincsen eltitkolt betegsége - csak alap és osztatlan képzésre jelentkezőknél
 
A jelentkezési lapok az "Űrlapok" fül alatt érhetőek el.

 

Share 
Kép az Akadémiáról

Napi ige

Eseménynaptár

« október 2021 »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031http://parokia.hu/bible/

http://etn.prta.hu/include/download.php?kod=e24739c476187aa6e777d4f061133535&fname=irattar/f330.pdf

http://search.ebscohost.com/

http://www.prta.hu/prta/nyitolap/diplomas-palyakoveto-rendszer-alumni